Грижа за зъбите при носене на брекети

Хигиената на брекет системата е ключова задача за целия период на носене на ортодонтския апарат. Ако се пренебрегне, върху зъбния емайл могат да се появят белезникави петна — следи от деминерализация и натрупване на бактериална плака. Те изглеждат неестетични и развалят впечатлението от резултатите от дългосрочното лечение.

Правилната хигиена на устната кухина не е лесна задача. Не е изненадващо, че ситуацията се усложнява в процеса на носене на брекети. През този период на хигиената трябва да се обърне особено внимание. Как да го правим правилно?

Когато човек носи брекети, грижата за устната кухина се състои от няколко стъпки. Всеки от тях има свой собствен инструмент, така че пациентът ще трябва да придобие цял арсенал от хигиенни продукти.

Четка за зъби

Тези хигиенни продукти са най-ефективни, когато имат V-образна вдлъбнатина. Такива четки са специално проектирани за грижа за устната кухина с брекети. Те ви позволяват да почистите добре зъбите, върху които са фиксирани скобите. Можете също така да изберете за себе си и интердентални стикчета. Те ще ви позволят да почистите добре всички труднодостъпни места и самите ортодонтски структури. Когато избирате четка, винаги се ръководете не само от препоръките на вашия зъболекар, но и от собствените си чувства.

Паста за зъби

Хората, които носят брекети, често се оплакват, че зъбите им са започнали да реагират по-остро на различни външни влияния. Това се дължи на натиска. Затова винаги трябва да използвате паста за чувствителни зъби. Освен това е препоръчително да закупите средство за защита срещу плака. Пастата се сменя на всеки 3-4 месеца. Когато го избирате, се ръководете и от препоръките на зъболекаря.

Интердентални стикчета

Related Post

Тези продукти са много удобни за използване след всяко хранене. Освен това хигиената на зъбите с брекети може да се извършва не само у дома, но и на работа, в кафене или ресторант. Обикновено хранителните частици остават под дъгата и по върховете на плочите. Интерденталните стикчета лесно почистват труднодостъпните места. Тези средства са ефективни при отстраняване на остатъци от храна и в пространствата между зъбите.

Правилно хранене

След инсталирането на ортодонтската конструкция трябва да се спазват 3 основни принципа:

  • Избягване на лепкави и много твърди храни. От диетата се препоръчва да се изключат дъвки, семена и ядки, чипс, вафли, шоколад и др. Почистването на остатъците ще бъде доста трудно
  • Избягване на твърди плодове и зеленчуци. Можете да ги използвате, но предварително нарязани на парчета с малък размер. Дъвчете твърди зеленчуци и плодове изключително със страничните зъби.
  • Избягване на твърде гореща храна и напитки. Използването им може да доведе до отлепване на плочите.

Хигиена след хранене

Именно на тази грижа за зъбите с брекети трябва да се обърне специално внимание. Дори ако приемът на храна е бил незначителен, трябва не само да миете зъбите си с четка, но и да използвате интердентални стикчета и да изплаквате устната кухина добре.

Важно! Хигиената трябва да се извършва пред огледалото и при добро осветление. Така можете да откриете остатъците от храна и да ги премахнете. Това ще запази снежнобялия нюанс на емайла и здравето на зъбите след отстраняване на брекет системата.

Особено внимание се отделя на почистването. Ако имате специална четка, тя трябва да прави всички движения хоризонтално, по линията на дъгата на скобите. Ако използвате стандартна четка, се извършват вертикални и хоризонтални движения. В този случай всяка плоча трябва да се почиства отделно. След основното почистване използвайте и интердентални стикчета. Те ще ви позволят да почистите всички празнини между зъбите и тяхната повърхност, както и плочите. Не забравяйте за почистването на скобите, разположени на далечните зъби. Обикновено върху тях се натрупва голямо количество плака.

Източник: https://atomybgakademia.com

Вижте също