10 лесни начина да научим детето да си мие зъбите

Първия и най-важния начин да накараме детето да си мие зъбите е личния пример. Ако ние не го правим, няма как да накараме детето. У децата е заложено да подражават, те гледат какво правят възрастните.

Играта е лесен начин да се научи детето на всичко, в това число и да си мие зъбите. Играейки, на детето му е забавно и интересно и без усилие усвоява полезни умения.

Както казахме, на детето трябва да му е забавно, затова ритуала по миене на зъбите и аксесоарите за него, трябва да са забавни за детето. Купете му комплект за миене на зъби в любимите му цветове и на любимата му приказна или филмова тема. Ето като тази тук с Мики Маус.

Още по-добре е да позволите на детето само да направи своя избор. Да се чувства голямо и зачитана личност, ще направи приятно миенето на зъбите.

Приказно очарование…Нека миенето на зъбите е обвито в приказен мотив. Разкажете му приказката за феята на зъбките, която ще оставя награда на падналото зъбче, за което са полагани старателни грижи. Разбира се може да измислите и друга приказка, според интересите на детето.

Related Post

Обвържете миенето на зъбите с други последващи, приятни действия. Например вечерното миене на зъбите ще бъде последвано от приказка. А сутрешното с интересно- декорирана закуска.

Всеки човек обича да бъде ценен, затова похвалата е нещо лесно, но мощен стимул за детето да придобие полезен навик.

Някои деца са динамични натури и състезателния принцип може да ги мотивира. Играта изберете според интересите на детето: Кой ще стигне  пръв до банята, Кой редовно ще си мие зъбите и т.н.

За други деца просто не може да мине без стимул с награда. Този начин не е много за препоръчване, защото измества фокуса от действието към наградата. Но все пак ако няма как да минете без награда, нека тя по възможност е символична, а този метод е комбиниран с някой от изброените.

Има и деца, които искат да знаят защо. Такива деца от най-ранна възраст проявяват зрялост в разбирането. Те се нуждаят от разговор, в който да бъде обяснено как това действие ще се отрази върху зъбите им. Веднъж убедени в полезността на миенето, те с радост ще се грижат за зъбите си.

Вижте също