Сваляне на брекети – Кога? Как? А след това?

Лечението с брекети е продължително, то може да продължи от 1 до 3 години и зависи от състоянието на зъбите. Наместването на зъбите е свързано с трансформация на костта – стопяване и образуване на нова тъкан. Брекетите въздействат чрез слаба, но действаща продължително време сила. Ортодонтът дава приблизителен срок за носене на брекетите, според конкретния случай. Периодично наблюдава и регулира процеса, както и преценява кога да се свалят брекетите. Свалянето се извършва със специален инструмент, който ги отлепя внимателно. Местата с лепило се почистват от наличието му, полират се и се извършва флуоризиране.

Със свалянето на брекетите, процеса не завършва напълно. За запазване на резултата е необходима процедура по укрепване на зъбите. След свалянето се поставя ретенционен апарат, който придържа зъбите в постигнатата позиция, докато тъканите около тях укрепнат. Ретенционния апарат, наричан ретайнер и бива няколко вида. Може да е тънка, но здрава незабележима тел, която не пречи на на храненето и миенето на зъби. Тя се прикрепва с лепило върху задната повърхност на резците и кучешки зъби. Периода за който ще остане там е приблизително равен на лечението с брекети.

Related Post

Друг вид укрепващ ретенционен апарат е вакумният, изработен от пластмаса или силикон. Ретайнерът се почиства със студена вода и се съхранява в пластмасова кутия. Ако се пропусне слагане, след това трябва да се компенсира с постоянно носене през следващите два дни.

Третия ретенционен апарат е Twin Block, който представлява вид шина.
Носенето на някои от тях е постоянно, а други се слагат нощем или през няколко дни. Тази информация, ще получите от своя ортодонт.

Вижте също