Ортодонт или зъболекар – кой да ми постави брекети?

Колкото и да обичате своя семеен зъболекар, а той или тя ви е обещал, че може да ви постави брекети за далеч по-малка сума, отколкото професионален ортодонт, никога не забравяйте нещо изключително важно – ортодонтите имат далеч по-обширни знания и възможности, когато говорим за този специфичен вид лечение.

Често сме чували истории за хора, които са се доверили за ортодонтно лечение на обикновени зъболекари, които за съжаление не са разбирали напълно сложността на съответните случаи. Последствията от това пък са неприятни – некачествено лечение и хвърлени пари на вятъра.

Related Post

При подобни дилеми трябва да помните, че ортодонтите са специално подготвени по отношение не само на начина, по който вашите зъби изглеждат, но и в областта на тяхното движение и функцията на вашата челюст. Нещо, което не може да се каже в пълна степен за зъболекарите. Факт е, че някои зъболекари може би си карали курсове за усъвършенстване по отношение на ортодонтското лечение, но не забравяйте, че това не е основната им дейност. Нека ви попитаме следното – бихте ли се подложили на сърдечна операция при хирург, който извършва такива само един или два пъти в годината?

Ако все пак сте решили да се доверите на зъболекар по отношение на поставянето на брекети, задължително се поинтересувайте от опита, с който той разполага по отношение на ортодонтската си дейност. Попитайте и за сложността на вашия случай, за да прецените допълнително, дали не трябва да се доверите на по-опитен професионалист. Също така не забравяйте, че брекетите не само изправят вашите зъби, но те също така могат да променят функционалността на вашата захапка и цялостната механика на челюстта ви.

Вижте също