Избелване на зъбите – какво трябва да знаем

Независимо от това кой сезон е, всеки иска да изглежда добре. И докато по-голяма част от телата ни през зимата са покрити от дрехи, усмивката е на показ целогодишно.
Разбира се, напълно закономерно е със затопляне на времето, дамите (а и не само) да станат по-суетни.
Идеалната комбинация за дългоочакваното лято е шоколадов загар и искрящо бяла усмивка.
Някои хора по рождение имат по-тъмен цвят на зъбите, с течение на времето и добиване на някои навици (тютюнопушене, злоупотребяване с кофеин и честа консумация на червено вино), зъбите получават неприятни кафеникаво-жълти петна. В някои случаи зъбите добиват сивкав оттенък. Той е по-труден за премахване.
НЕ препоръчваме на никой да се опитва да ги избели чрез търкане със сода за хляб или други абразивни субстанции. Те увреждат емайла като го надраскват и го правят пропусклив за бактерии.
Най-добрият вариант е да посетите вашия стоматолог и да му споделите, че искате да избелите зъбите си.
В съвременните клиники и стоматолози, които непрестанно обогатяват знанията си, ще ви предложат подходящ за вас вариант.
В областта на стоматологията непрекъснато се правят подобрения и открития, които позволяват лечение и естетика без странични ефекти.

Как се извършва избелването на зъбите?

Избелването е естетическа процедура, при която под влияние на активните вещества (кислорода) в продукта се извършва процес на оксидиране. За да се ускори това въздействие се прилага светлинна терапия.
Целта е да се неутрализират петната от зъбите и да се възвърне сияйната ви усмивка.
Крайният резултат при всеки е индивидуален. Зависи от естествения цвят на зъбите (преди пожълтяването или посивяването), степента на наслагване, ползвания продукт, приложената светлинна терапия и други.

Как се отразява на здравето на зъбите?

Съвременните методи за избелване на зъбите не нарушават по никакъв начин емайла и структурата на зъба. Те премахват оцветителите на органична основа, които се намират върху тях.
Имайте предвид, че пломби, мостове, фасети и други промени по зъбите, които са с по-тъмен цвят, не подлежат на избелване.
Често срещано явление след такава процедура е повишената чувствителност на зъбите. Тя отшумява в кратък срок и не бива да ви притеснява. Ако по принцип имате чувствителни зъби, задължително го кажете на стоматолога си. Тогава може да се приложат допълнителни препарати за нейното намаляване.

Вкъщи или при зъболекар?

Related Post

Както казахме по-горе избелването с подръчни средства не е препоръчително.
Под „вкъщи“ имаме предвид, че на пазара се предлагат системи за избелване в домашни условия. Те са съвременни и безопасни за здравето на зъбите.
Разликата е в скоростта на избелване, тъй като при тези за професионални цели концентрацията на активния агент е далеч по-висока, отколкото на тези за домашни условия.
В зъболекарския кабинет се прилагат препарати, с които в рамките на 1-2 посещения (с продължителност час и половина) може да се сдобиете с мечтаните бели зъби.
При системите за избелване в домашни условия, ще са ви нужни около 10 и повече дни. Изработват се специални шини за зъбите, които се пълнят с активния агент.Най-често се носят през нощта и постепенно избелват зъбите.
Без значение кой метод ще изберете, предварително е добре да посетите стоматолога си за премахване на зъбен камък и плака.

Колко дълго ще останат бели?

Резултатите от избелването са с дълготраен ефект. Той варира от начина на хранене. Ако често употребявате червено вино, кафе и цигари, зъбите може да се оцветят по-скоро от очакваното.
За да се поддържа еднаква белота постоянно, е най-добре да се подлагате на „опреснителни“ процедури веднъж годишно.

Избелване на зъбите – защо да го правите?

Усмивката е начин да изразяваме емоциите си. Често забелязваме при хора, чиито зъби са в лошо състояние, изкуствено потискане на смеха, закриване на зъбите с ръка при смях и влошаване на говора, за да се прикрият.
Защо да се стига до там? Медицината предлага редица решения на проблеми със здравето на зъбите, но и естетиката не трябва да остава на заден план.
Белите зъби подобряват самочувствието, правят ни привлекателни и може да ни направят по-успешни.

Вижте също