Видове брекети

1. Метални брекети – това е най-популярен вид брекети. Металните брекети са 2 вида – обикновенни, които изискват да се употребят лигатури и вторият вид са самолигириращи, които се захващат самостоятелно за дъгата. Лигатурите са малки силиконови пръстени, които се оплитат върху брекета и по така задържат дъгата на мястото й в процепа на брекета.
Самолигиращите брекети като принципно са като обикновенните, но много хора казват, че упражняват по-малки натоварвания върху зъбите именно заради липсата на лигатурите. При тях движението на дъгата е по-свободно в процепа на брекета. При тях крайните резултати са по-бързи и с много по-малко посещения при ортодонта.

2. Керамични брекети – Тези брекети са направени от прозрачен композит или такъв, който е близък до цвета на зъбите ви. Така те са са значително по-незабележими. Креамичните брекети са няколко разновидности – обикновени керамични брекети, самолигиращи, хибридни с метално капаче и т.н.

3. Лингвални брекети – Залепят не от външната, а от вътрешната стана на зъбите. Така те са невидими за околните и често се избират от хора, за които външния вид през целия предиод на лечение е от изключителна важност. Цената  им може да достигне няколко пъти тази на обикновените брекети.

4. Невидими брекети – това са прозрачни отливки на зъбната дъга на пациента, които чрез напрежение в определени участъци наместват зъбите. Не се използват при по-сложните случаи, като например изваждане на зъби и т.н. Могат да се носят само когато е удобно или според съвета на ортодонта, задължително трябва да се махат при хранене.

5. Още видове – съществуват и други видове брекети, но всички те са подвидове на гореизборениете. Има изцяло титаниеви или позлатени брекети за хора алергични към никела в стоманата. Системата 6 months smile, работещи само за външния вид на усмивката и т.н.

Вижте също