Брекети – всичко около носенето им

Красивата усмивка

Зъбните брекети са устройства, които се използват за коригиране на криви или редки зъби. Те се поставят и при неправилно подредена челюст, известна като малоклузия.

Брекетите се използват най-често през юношеството, но днес все повече възрастни носят брекети и на по-късен етап от живота.

Скобите са изработени от метал или керамика, проводници и свързващ материал, който ги прикрепя към зъбите. Ортодонтът е лекар, който е специализиран в този вид устройство и лечение на неправилно подредени зъби.

Степента на успеваемост на брекетите варира в зависимост от възрастта, кога започва лечението и какви са целите за лечение.

Ефективността им зависи от човека и способността да следва внимателно инструкциите на ортодонта.

Видове брекети

Видът на брекети, зависи от няколко фактора, като например възраст и свръх бит и съчетанието с криви зъби. Брекетите са по поръчка и индивидуални, според нуждите на всеки човек.

Класическите брекети, са направени от метални скоби, залепени индивидуално към всеки от зъбите.

Как се съчетават брекети със зъбите

Брекетите движат зъбите, като упражнявате постоянен натиск, върху тях за продължителни периоди от време. Формата на челюстта постепенно се адаптира, за да се съобрази с това налягане.

Брекетите се поставят под венците. Там е разположена мембрана, заобиколена от костта. Тази мембрана контролира положението на зъбите и реагира на натиска, който се оказва, върху зъбите, чрез скобите.

Поставянето на брекети не вреди по време на среща. Може да се изпита болезненост в първата седмица, в която са поставени, докато се настройват. Всеки път, когато се коригира от ортодонт, венецът, също може да се възпали за няколко дни.